Träning -dåligt för oss?

Hur går det med era nyårslöften? Jag syftar självklart på er ”hälsosamma” löften, för det är oftast dem vi lägger krut på. Vanligaste fenomenet är att gymmen är överfulla i början på året, vilket jag tycker är helt underbart! Älskar att se människor i rörelse vilket i sin tur även påverkar mig och andra människor att röra på sig ännu mer. Men kan vi röra på oss för mycket så att det går till överdrift?

Ni såg förmodligen det inslaget på TV4 där Heléne Ahlson från Gladiatorerna och skribenten Rebecca Weidmo Uvell deltog i. Rebecca antyder att träningshetsen har gått för långt och att det påverkar oss människor negativt vilket i sin tur skapar en form av hets, att vi mår dåligt om vi inte rör på oss varje dag. Ligger det något i det hon säger?

Den fixeringen hon antyder att träningen blivit är för henne negativ, och att alla människor inte vill träna. Självklart tolkar hon dessutom forskningsmaterial och menar på att träning i stora mängder är ohälsosamt, då forskningen visat att människor med mer underhudsfett/lite överviktiga lever längre. Där vill jag stoppa Rebecca ett ögonlock! Alla som tränar låt säga varje dag är inte ”ripped”, dvs har extremt lite kroppsfett. Jag skulle säga långt i från alla dessa människor som rör sig dagligen är så pass vältränade med lite kroppsfett som Rebecca antyder utifrån hennes egen tolkning från studier! Och sedan om de skulle vara det, vem skadar de? Låt människor träna precis hur mycket som de vill! Ska vi ge oss in i den debatten om vad som är bra och dåligt, kan vi ju direkt börja med att plocka på halva sortimentet från alla matbutiker!

När jag såg denna Rebecca prata i TV kunde jag inte sluta tänka på vad i hela fridens namn, är hennes intresse och syfte i att förmedla till svenska folket att röra på oss mindre? För det är ju egentligen det hon förmedlar indirekt, att alla inte vill träna men samtidigt känner sig människor ”tvingade” genom diverse statusuppdateringar på Facebook, på jobbet genom teambuildning där man valfritt kan vara med på fysiska aktiviteter men att det blir svårt att säga nej. Folk känner sig tvingade. Ingen tvingar någon, alla har en fri vilja!

Ursäkta mig nu Rebecca, men du verkar känna dig extremt provocerad av människor som väljer att röra på sig och inte lite, utan mycket. Jag anser inte att det ligger något som helst ont i att svenska folket rör sig mer och mer. Tvärtom, det är bra om vi kan påverka människor eftersom vart femte barn i Sverige är överviktigt! Rebecca, det kan verkligen inte vara något att förespråka! Fetman går allt mer ner i åldrarna!

Samtidigt som den lilla debatten pågår i TV:en kan jag heller inte låta bli att tänka på vilka människor som delar Rebeccas åsikter? Jag vill verkligen inte döma ut Rebecca utifrån hennes egna fysiska status, men den bör ändå noteras! Hon själv verkar inte ha bra erfarenheter av träning vilket ligger bakom denna debatt i grund och botten, skulle jag gissa. Jag har faktiskt inte upplevt någonstans i samhället att motion för oss människor skulle vara farligt. Det är skillnad på elitidrott där idrottaren tränar tre gånger om dagen men att hålla igång en gång om dagen, ser jag inte som något som helst ohälsosamt eller negativt. Helt underbart att vi påverkas av varandra, att istället för att jäsa i soffan med en chipspåse, peppas och inspireras man till att ta en löptur. Det är just där skillnaden sitter, att vara provocerad som Rebecca verkar vara istället för bli mer motiverad och inspirerad till rörelse av andra människor.

Ja, en sak har Rebecca rätt i och det är att alla människor vill inte träna. Fine, ingen tvingar er! Däremot är jag övertygad om att om personen i fråga hade börjat komma i rutinen i att röra på sig dagligen, skulle den känna av alla de positiva effekterna av träning och förmodligen ändrat sin uppfattning. Det handlar om att komma bort från ”bekvämlighetszonen” vilket inte alltid är lätt. Allting handlar inte om utseendet utan människans hälsa invändigt också. Tänk hur många sjukskrivningar, sjukdagar och sjukdomar samhället har varit utan om fler människor anslöt till Sveriges största folkrörelse, dvs föreningslivet. Vi hade kunnat lägga pengar på andra områden, värt att tänka på!

Sedan går träning och kost hand i hand och borde ha nämnts i sammanhanget. Att människor rör på sig mer kan ha med deras dåliga matvanor att göra. Matbutikerna är fullsmockade med onyttigheter och vissa föredrar att kanske unna sig extra mycket men samtidigt tränar de varje dag. Varje enskild människa tänker olika, har olika målsättningar, kunskaper och dylikt. Vi kan aldrig generalisera människors tränings-och kostvanor!

Fetma är Sveriges största folksjukdom som leder till största antalet dödsfall (högt blodtryck, hjärta-och kärl etc) och jag som arbetar inom ”friskvårdsbranschen” (idrottslärare, PT, instruktör) har ett endaste råd till er alla och det är…RÖR PÅ ER DAGLIGEN! Just do it! Inspireras av varandra!

20130201-003737.jpg

5 comments on “Träning -dåligt för oss?

 1. Låter som att hon bara känner till (min fördom, men jag har varit sån själv) den där grå massan med sats-kort som tränar för att vara duktiga främst, och får dåligt samvete av att inte gå till gymmet. Men det låter som att hon lagt sjukt mycket tid och energi på fel sak…

  • dajana on said:

   Ja det verkar som det. Tror att hon själv mår dåligt av att hennes omgivning rör på sig mycket och att någonstans blir hon avundsjuk på de med viljan att röra på sig. Alla människor har eget ansvar för sin egen hälsa och vad de gör på gymmet, i löpspåret har ju egentligen ingen annan att göra med. Sedan att de känner sig stolta och vill uppdatera sin status på facebook med 3 km check, får de mer än gärna göra- Tror att sådana som Rebecca känner sig provocerad och mindre värda som hon uttryckte om hon inte rör på sig. Det handlar om tolkning och jag lider med henne om hon låter sig påverkas negativt av träningstrenden och att människor börjar tänka mer på vad de äter och att de håller igång.
   Typiskt Svensson att se det negativa i det hela, istället för att hurra för de som faktiskt försöker förändra sina liv. 🙂

 2. Mimmie Olsson on said:

  Självklart är rörelse det viktigaste för att förbättra folkhälsan! Jag tror inte att Rebecka menade att motion är något dåligt utan att idealen runt träningen ibland motverkar dess syfte. Som idrottslärare på gymnasiet träffar jag varje dag ungdomar som brinner för träning, men jag träffar också en annan ytterlighet i dem som aldrig rör sig. Problemet som jag upplever idag är att det är väldigt få av ungdomarna som tränar för att de älskar fysisk aktivitet och vill förbättra sin hälsa. Orsakerna är ofta något helt annat. Viljan att se snygg ut ( vilket i sig inte är fel då det är härligt att känna sig fin men kanske inte för att få bekräftelse utifrån), prestation inom sin idrott då hälsan är sekundär då det är idrottens resultat som är primärt, eller för att andra påtalar att det är något man ska göra utan att man själv förstår varför.

  Jag håller med dig i det du skriver ovan Dajana. Konstigt vore annars eftersom jag arbetar med hälsa för ungdomar! Dock upplever jag att det svåraste i mitt arbete med att inspirera ungdomar till fysisk aktivitet inte är att få dem att röra på sig. Det är att få dem att röra sig befriade från samhällets ideal. Hur tusan gör jag det?

  • dajana on said:

   Tror tyvärr aldrig att vi kommer undan från samhällets ideal som blåses upp av sociala medier. Sedan vet jag inte riktigt om hon Rebecca verkligen menade att idealen runt träningen som är dålig. Hon uttrycker inte sig på det viset utan snarare att människor som inte rör sig, känner sig mindre värda och provocerade till att springa när de egentligen hellre ligger i soffan. Jag tror snarare problemet ligger i hennes självkänsla och att hon egetlingen vet om att hon borde röra på sig men istället väljer hon att ta diverse statusuppdateringar personligt för att just hon inte checkat av 3 km.

   Tycker det är sorgligt att se människor angripa andra människors värderingar kring träning när de inte har belägg, vilket hon inte hade. Hon förutsatte att många mår dåligt av att så många har valt att prioritera hälsan varje dag. jag ser den svenska avundsjukan framför mig, att andra människor lyckas och inte en själv. Ingen kommer egentligen till skada.

   Ett maniskt beteende där träning övergår till svält, ätstörningar är något helt annat men att folk peppas och inspireras av varandra, finner jag helt underbart!

   Det är svårt för oss idrottslärare att veta vad eleverna tänker och vi jobbar faktiskt just nu med kroppsidel/doping i samband med arbetsområdet kondition/styrka. Deras drömkropp är smal, lång tjej med smal midja. Vi kan försöka påverka deras tänk, hur medierna målar upp bilder och retuscherar kroppar för att de ska se perfekta ut men någonstans kan vi inte bestämma åt de, vad som är det perfekta och mest ultimata. Sedan ligger det något i att de barn som tränar, gör det ännu mer och och de som inte gör det, hamnar utanför och gapet därimellan blir allt större. Det är just där vår roll som idrottslärare kommer in i bilden. De två dagarna i veckan eleverna har idrott, måste vi se til så att de är effektiva, de lär sig något, variera undervisningen och på så sätt kan eleverna hitta något de brinner för. Man lyckas inte alltid men gör vi det, har vi lyckats anser jag. Vi kommer aldrig få alla elever till att älska idrott, precis som fysik.

   Mina elever får träna en hel del Crossfit, styrketräning/kondition och cirkelträning nu och en elev uttryckte precis att hans idrottslektioner är mer givande än hans försäsong i fotboll, när det tränar fys på fredagarna. Det ger mer, han tröttas ut mer, han peppas mer att träna hårdare etc. Där känner jag att jag har fångat den eleven och jag måste vara ärligt att tidigare avskydde mina elever allt som har med fys/kondition att göra. Men genom grymt roliga lektioner samt jobbiga, där de arbetar mycket två och två så har de ändrat uppfattning. De längtar till exempel efter Beep-testet, underbart!

   Så tips Mimmie, lägg fokuset på idrotten i skolan så de får sin fysiska aktivitet under skoltid och förhoppningsvis hittar de något de tycker om. Vi kan inte följa med de hem och försöka få de att gå med i föreningslivet, däremot kan man anordna studiebesök, prova på aktvieteter under friluftsdagar etc. Lycka till 🙂

   • Mimmie Olsson on said:

    Självklart är det så. Det är ju själva utgångspunkten i vårt arbete. Och idealen får vi aldrig bort. Det är jag fullt medveten om. Men jag tycker att debatten gällande träning måste nyanseras. Människor måste börja träna och leva hälsosamt utifrån en inre självkänsla och inte pga yttre påverkan av ett dåligt självförtroende. Att prata med elever om doping och kroppsideal är ett bra steg i rätt riktning. Men samtidigt är det som när den snygga killen i år. 6 inte vill bli ihop med Lisa. Då spelar det ingen roll att hennes mamma säger att hon är världens sötaste. Mm, schysst mamma, men det räcker inte riktigt. Jag önskar att ytterligheterna någon gång kan minimeras. Att människor slutar betrakta fysisk aktivitet som träning utan något som är en självklarhet samtidigt något som man inte behöver statusuppdatera om. Det är bra att vara en inspirationskälla. Jag älskar uppdateringar där människor skriver om sin träning och visar bilder på sitt resultat. Jag får enorm inspiration av det! Men jag tror att många statusuppdateringar många gånger handlar om att jaga likes och kommentarer; ”åh vad du är duktig!”

    Jag tror också att Rebecka blir provocerad och känner sig otillräcklig. Men vad är det som gör att många tränar för bekräftelse och andra som inte tränar tvingas till självbevarelsedrift och trycker därigenom ner de som älskar rörelse? Varför dessa ytterligheter?

    Keep up the good job Dajana och lycka till du också! 🙂

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

HTML tags are not allowed.