Lakrits = högt blodtryck?

img_9542

Visste ni att lakrits höjer blodtrycket? Tydligen reagerar vissa människor otroligt starkt på lakrits och deras blodtryck kan stegra kolossalt! I tisdags fick jag reda på att jag är en av dem. 

Den senaste tiden har jag haft en hel del huvudvärk och enstaka migränanfall och i söndagskväll/natt fick jag nog. I tisdags var jag hos läkaren och när han tog blodtrycket, blev både han och jag rätt chockade. 150/100 är jääääättehögt för mig som är vältränad, äter nyttigt och är allmänt hälsosam. Ingen i min familj har högt blodtryck heller. Jag kunde inte riktigt smälta det och läkaren trodde det var en engångsföreteelse. Dessutom kollar jag mitt blodtryck varje år och jag brukar ligga runt 110-120/70-80, precis där jag bör ligga. 

Som alla andra började jag googla och det tog inte långt tid innan jag fann orsaken till mitt höga blodtryck > lakrits! Förra veckan köpte jag hem flera påsar av sockerfritt lakrits och vi mumsade på de både i lördags-och söndagskväll. Inte nog med det, jag åt några bitar innan jag skulle till läkaren, då de ligger lättillgängligt i en skål på soffbordet. 

Det är något som heter glycyrrhizinsyra som finns i lakritsroten som är boven i det hela. För vissa räcker det att äta 50 gram lakrits för att få en rejäl stegring av blodtrycket, andra kan äta betydligt mer och det händer inget speciellt. Människor som har lågt blodtryck kan äta några bitar lakrits för att återigen höja det. 

Stress kan ju sjävklart höja blodtrycket tillfället men varken jag eller läkaren kunde tro att den stegringen kunde bero av stress. Nåväl, jag kom på allt detta efter läkarbesöket. Det tar ca två veckor innan blodtrycket sjunker till sin normala nivå efter att man slutar äta lakrits. 

Är du en av dem som äter lakrits varje vecka? Har du koll på ditt blodtryck? Värt att kolla upp! Jag kommer kolla mitt blodtryck snart igen för att dubbelkolla så det var de där sablans lakritsbitarna och inget annat. 

Läs gärna mer om hur lakrits höjer blodtrycket: 

Läkartidningen

Webbdoktorn   

Inlägget Lakrits = högt blodtryck? dök först upp på Dajana Börjesson.

Källa:
Lakrits = högt blodtryck?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

HTML tags are not allowed.