Kostrådgivning

kostradgivning-dajana-borjessonMartin Berkhan (Leangains.com) är mannen som ligger bakom periodisk fasta och det mest centrala för PF är att du äter ditt dagsintag av energi under 8 h och fastar i 16 h. Startar du äta 13.00 ska sista måltiden ätas senast 21.00.

Den viktigaste och största måltiden är den efter träning. Alla näringsämnen intas, dock beror mängden på individens målsättning samt aktivitet. Under vilodagar minskas intaget av kolhydratskällor medan bra fettkällor ökas.

Många är rädda för att tappa muskelmassa vid fastafasen, att kroppen skulle ta slut på aminosyror och därmed använda muskelprotein för att upprätthålla massan. Stora måltider tar längre tid för kroppen att absorbera och därför finns det ingen risk för att aminosyrorna skulle ta slut! Tre stora måltider under 8 h är att rekommendera men även färre går alldeles utmärkt.

Studier

Det finns idag inga relevanta studier som visar att många små måltider skulle öka metabolismen. Samma gäller med jämnare blodsocker vid fler måltider, vetenskapen ligger inte bakom denna uppfattning som allt för många väljer att tro på i vårt konsumtionssamhälle. Tvärtom, blodsockerkurvan är jämnare när vi inte stoppar i oss mat vilket ännu en gång talar för PF, då du fastar i 16 h.

Seth Ronland

Seth Ronland som för övrigt blev utsedd till Sveriges bästa PT 2011, introducerade PF för mig 2008 och sedan dess har jag ätit enligt denna. Det passar min livsstil alldeles utmärkt! Jag är mer produktiv under fastafasen, har blivit starkare och minskat mitt kroppsfett och dessutom behållit den statusen året om. Jag äter mig alltid mätt, äter alla näringsämnen (mindre kolhydrater under vilodagarna eftersom jag inte gör av med lika mycket energi som när jag tränar), min inställning till mat är inte ”svart och vitt” som det tyvärr är inom många dieter. Du behöver absolut inte utesluta ett näringsämne för att leva ett hälsosamt liv och åstadkomma dem estetiska/fysiska målsättningar som du önskar.

Fördelar med Periodisk Fasta enligt forskning

  • Lägre vilopuls
  • Du äter dig mätt (3 stora portioner)
  • Bättre insulinkänslighet (i stort sett eliminerar risken för diabetes 2)
  • Inga blodsockersvängar
  • Fastan ger hungersdämpning
  • Bättre immunförsvar
  • Dental hälsa
  • Minimerar risken för Alzheimers

Nackdelar/saker som inte kan stödjas av studier:

  • Ingen vetenskap finns om barn och gravida
  • Inte optimalt upplägg för personer som arbetar i skift eller har oregelbundna rutiner.

Värt att notera att jag lever efter denna metod. Är du intresserad av Periodisk Fasta, ett annat kostupplägg eller hjälp med kostrådgivning får du gärna kontakta mig.

För mer information om PF, besök gärna Martin Berkhans och Seth Ronlands hemsidor här:
Martin Berkhan, Seth Ronland