Går det att lyckas utan doping?

img_9575-1

God kväll kära ni! Wow, total utmattad efter dagens två träningar och många timmars arbete, både i idrottshallen och på Gripen. Jag lyckades klämma in 50 minuters massage också och nu är jag rätt utmattad. Coachen har lagt in rätt grisiga träningspass och ingen är gladare än jag. Ibland önskar jag att jag endast kunde fokusera på Crossfit och bli så bra som jag kan. Hur blir jag bättre? Vad krävs mer än hårt arbete varje dag?

Konkurrensen i Sverige, Europa och världen är extrem stor bland crossfittare och antalet utövare ökar för varje år, alla utvecklas dessutom och det märks under Open, som äger rum i slutet av februari och fem veckor framöver. Ett kval till Crossfit Games som alla är välkomna att anmäla sig till. Det krävs otroligt mycket arbete för att ligga i toppen eller ens i närheten av de bästa.

Jag beundrar verkligen de crossfitatleter som lyckas arbeta heltid, träna två pass om dagen (i princip hela tiden), ha familj, hus och allt vad det innebär och samtidigt leverera på topp i Open och Games. Sedan ska vi vara realistiska, dessa människor är ytterst få, då eliten i princip måste tränar 6-7 timmar om dagen (eller mer) för att kunna prestera på topp och mäta sig med världseliten. Vissa arbetar dessutom som är crossfitcoacher och är/eller sponsrade men har förmodligen inte en sedvanlig arbetstid mellan 08:00-17:00, eller vem vet, det kanske de har. Jag är i alla fall extremt imponerad över deras kroppar, att de orkar hålla uppe den tunga intensiteten, dagarna ut och in, året om. Samtidigt bubblar det upp frågor emellanåt, ”hur orkar dem? Behöver dem inte återhämtning som oss andra? Vi måste påminna oss att även kroppen behöver vila för att byggas upp, därför förstår jag inte hur atleter därute lyckas leverera på topp ständigt, sätta personliga rekord efter personliga rekord? Kroppen är ju inte mer en mänsklig, eller?

Tränar jag hårt en period (ca 15-18 h per vecka under sex till tio veckor) och därefter sätter ett personlig rekord med 2,5 – 5 kg blir jag överlycklig! Kikar jag på instagram ploppar det upp klipp där atleter höjer sig 15-20 kg under samma period. Jag har en fråga till dem/er. Hur gör ni? Samtidigt som jag imponeras och motiveras väcks frågor.

Det pratas emellanåt att amerikanska crossfittare inte är rena, dvs att de tar olagliga preparat och innerst inne vill man verkligen inte tro på något sådant. Slår man på Crossfit Games på TV, där atleterna utför nästan omänskliga workouts, och levererar varje dag, är det inte så konstigt att övriga blir lite konfunderade. Har jag fel? Går det att lyckas utan doping? 

Jag minns min debut i Body Fitness 2014, där jag stod på scen tillsammans med 20-30 andra vältränade tjejer, deffade, inoljade med ett brett leende mot domarna och publiken. Under det året jag tränade inför mina två tävlingar fick jag reda på att det inte längre är så ovanligt att tjejer och killar tar anabola steroider i Sverige, och att det i princip är vardag i USA (vilket jag i för sig redan visste). Lite chockande att få reda på att även tjejer som ställer upp i Bikini fitness tar olagliga preparat. Att veta att du står på scen med andra som har fuskat sig dit dem är, är i mina ögon allt annat är bra. Dagligen postas det bilder på gigantiska killar på instagram som är overkligt stora, där de hyllas och till och med dyrkas för deras fysik. Jag har alltid haft svårt för det. Alla ska väl tävla på lika villkor, oavsett sport, eller? Med det menar jag att man inte tar olagliga preparat för att öka sin prestation, som dessutom är skadligt för den enskilda individen men också för omgivningen. Det kommer alltid finnas dem som går till gymmet varje dag och som även dopar sig, MEN att tävla mot andra som är rena är för mig helt sjukt. Ibland känns det som att det är accepterat via sociala medier. Jag imponeras inte av 20-åriga killar vars kroppar är pumpade till bristningsgränsen, att de knappt kan röra sig. Även om de har tränat minst lika mycket som alla andra, borde det inte spela någon roll. De har fuskat sig en bit på vägen, punkt! Så länge det påverkar andra kan det inte vara acceptabelt! Hur svårt kan det vara att dopningskontrollera atleter under tävlingar?

Tillbaka till crossfit. Det som är unikt med denna sport är att du verkligen måste behärska allting om du vill bli bättre eller bäst. Gäller ju inte endast att behärska, du ska även prestera väl. Du behöver nödvändigtvis inte vara bäst i allt men ha en hög lägsta i nivå i dina svagheter när de väl kommer på tävling. Samtidigt är det just det som tilltalar mig, att jag kan alltid förbättra mig i alla moment. Dessvärre är det just detta som emellanåt tar knäcken på en under vissa träningar, när du är inne på tredje träningstimmen och du ska jobba med en svaghet. Ibland vill man slita av sig håret, kasta in handduken och aldrig komma tillbaka. Redan efter träningspasset planerar du morgondagen, när och vad som ska göras. Det vardagliga livet kretsar kring träningen, vilket det måste om du vill satsa det minsta lilla.

dIbland vill man bara skriva av sig. Bloggen fungerar som en dagbok också ha ha ha. Skämt åsido, jag menar verkligen det jag delar med mig av vilket kan vara känslig för andra. Det kanske svider lite hos vissa men jag är stenhård med mina åsikter kring doping. Nolltolerans oavsett idrott eller nivå! Allt fler världsatleter i diverse sporter avslöjas med jämna mellanrum och nu förvånas jag inte längre. Dopingen verkar ha brett ut sig eller har de tidigare lyckats fuska utan att bli ertappade. Vem vet? I min värld kommer det aldrig vara accepterat och jag önskar att fler tar avstånd öppet, och slutar hylla dessa overkliga kroppar som pryder sociala medier. 

För att svara på min fråga om det går att lyckas utan doping, vill jag tro det. Dessvärre tror jag det blir svårare i framtiden men jag hoppas innerligen att jag har fel. 

Kommentera gärna vad ni tycker. Alla har vi olika åsikter och ovanstående är mina.

Inlägget Går det att lyckas utan doping? dök först upp på Dajana Börjesson.

Källa:
Går det att lyckas utan doping?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

HTML tags are not allowed.