Den där Cooper alltså…..

Äntligen är vi klara med det jobbiga Coopers testet för i år (förhoppningsvis) men vi ses ju till våren igen. Jag vet inte vad grejen är med det löptestet egentligen men det spelar ingen roll hur vältränad och duktig löpare du är, inte älskvärt bland oss handbollsspelare i alla fall. Men herregud vad skönt när man väl slänger sig över mållinjen! Att dessa ynka 3000 meter på tid, 7½ varv runt löparbanan kan vara så jobbiga? Kanske för att man springer tills man spyr, blir yr och mjölksyran är ens värsta fiende under loppet? Vad vet jag, jag älskar att springa men just under det här loppet springer man maximalt och det ÄR freekin jobbigt!

Mitt mål var att springa snabbare än förra gången (23 maj, 13.26 minuter) och vid den tiden är vi handbollsspelare som sämst tränade men jag hade min USA-resa i tankarna och det avverkades endast två löppass och några gympass på det. Jag ville verkligen springa snabbare! Sjätte och nästsista varvet fick jag världens håll och tappade rytmen i löpningen och tänkte faaaan, det här blir inte bra. Sista varvet var det bara till att bita ihop och springa tills mjölksyran kom upp ur munnen om det var så, jag skulle banne mig in i mål! Och ja, jag förbättrade mig! Tiden blev 12.58 minuter! Om jag ändå hade sprungit det sjätte varvet bra, så kanske jag hade varit nere på 12.45? Man får alltid sådana tankar när man springer det här sablans testet men jag ska ner på 12.30 minuter som jag alltid ligger på när handbollssäsongen börjar. Det är ca 1½ månad dit, lugna puckar! Alltid bra att ha målsättningar inom alla moment i sin träning!

Det är just det som jag anser är viktigt att ha som atlet, att vara duktig inom flera moment och inte endast på löpning och inte orka något inom fysträningen. Att vara spänstig men inte smidig. Nej! Jag vill vara så komplett som möjligt. Snabb, uthållig, stark, smidig, spänstig, rörlig..and so an. Sedan är alltid relativt, hade jag endast hållit på med löpning kan jag lätt dra slutsatsen att jag hade varit betydligt bättre på idag. Som handbollsspelare måste man hålla konditionen, uthålligheten, styrkan, spänsten, snabbheten och framför allt själva spelet uppe vilket innebär att vi inte endast kan fokusera på en sak. Det ska finnas utrymme att träna alla dessa komponeter och vi damer är ju knappast professionella, nej det ska hinnas jobbas och sedan tränas.

Jag är nöjd! Jag satte upp ett mål, jag har uppnått det. Nya mål att sätta upp inom löpningen! Halva försäsongen är över, ca 30 sekunder ska bort från mitt resultat nästa gång. Det blir drivet i min löpträning framöver eftersom man utgår ifrån Cooper testet när man lägger upp intervallöpning. Nu behöver jag öka farten/intensiteten i löpningarna för att förbättra mig ner till 12.30 och det blir min nya drivkraft. Yes, let´s go!

Jag läste på Oscar Jensen blogg för ett tag sedan om just Cooper testet och till er som inte läst det, läs! Just så som han förklarar det, ja…så känner nog de flesta av oss.

”Till Dr. Kenneth H. Cooper

COOPER. Nackhåren reser sig på mig bara av att höra namnet – ditt namn. Och jag vet att DU vet varför. Jag tror det var någon gång på 60-talet som DU fick en idé:

Jag vet! Jag skapar ett test. Ett test där jag låter noggrant utvalt försökspersoner springa. Runt, runt. I 12 minuter. Sen ser vi vem som kommit längst. Och framförallt, vem som kommit sist. Det blir kul. Fan, det blir så kul att jag till och med kan tänka mig att namnge det efter mig. Coopers test. Det låter bra. För jag är ju också kul. Jag har ju gjort tretton års militärtjänstgöring. Jag har tränat med astronauterna på NASA. Jag kallas ju till och med The Father of Aerobics. Och det är ju kul!

NEJ Kenneth. N E J. Så kul är det inte. Fattar du egentligen vad du har ställt till med? Kenneth? Än idag, dryga 50 år efter du fick din snilleblixt så löper folk runt, runt. Under tvång. Som hamstrar i ett hamsterhjul. På tid. I ett test. Uppfunnet och namngett efter DIG. Jag hoppas att DU är stolt. Jag hoppas att DU sover gott om nätterna. För en sak är säker: Det gör inte vi. Dina ständiga försökskaniner. I tolv år har jag spelat elithandboll. I tolv år har jag genomlidit ditt test. I ett svagt ögonblick trodde jag att det skulle bli lättare med åren. Kanske var jag naiv. Missförstå mig rätt. Det är egentligen inte så mycket testet i sig som dagarna, nätterna och timmarna innan. Våndan, sömnlösheten, oron. Hur kommer det att gå? Kommer jag att vara bättre än sist? Kommer jag ens att slutföra?

Jag minns allra första gången jag kom i kontakt med dig. Jag tror det var 1999. Det var en varm sommardag på centrala idrottsplatsen i Lund. Jag var ung. Jag var ny. Jag var valpig. Och mycket riktigt, jag bröt. Jag sprack. Från kant till kant. Långsamt, men effektivt bröt DU ner mig. Jag ville, men jag kunde inte. Efter det var jag mobbad. De kallade mig till och med Cooper där ett tag. DU och ditt lilla påfund hade besegrat mig. Hur tror DU att det kändes? Vad är ditt ansvar? Sedan dess har DU gäckat mig. År ut och år in. Inte ens när en tidigare tränare, Ulf Sandgren, i ett försök att undvika alla tråkiga associationer som ditt namn medför, döpte om testet till Liverpooltestet (främst för att uppmuntra Anders Hallberg) så gick det lättare. Jag förstår att DU är doktor av något slag. Men vad ger en jänkare som dig rätten att säga till mig vad som är bäst för mig? DU bryr dig inte om mig. DU känner inte ens mig. DU pratar om syreupptagningsförmåga bla bla. Kamma dig!

Jag tror att jag talar för ALLA när jag säger: Den dagen jag slutar med handbollen kommer jag att sakna mycket. Mycket, men inte DIG! JAG HATAR DIG! OCH JAG HATAR DITT TEST!

Bästa hälsningar
Oscar Jensen

(Det Cooperstestet som vi springer är en aning modifierat – 3000 meter på tid. Och nej, det är inte lönt att fråga mig om mina tider.)”

Imorgon väntar min sista semesterdag, på måndag är det back to work. Träning, klientarbete och OS-semifinal i handboll väntar och sedan ska jag försöka se en halvlek när Johan spelar fotboll här i Malmö. Mitt träningsschema i tyngdlytning är komplett också, delar med mig utav av det imorgon om jag hinner också. Dags för sängen. Godnatt på er!

20120810-000534.jpg

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

HTML tags are not allowed.